Henkilöt:

Nick lempinimeltään Hoss, murhatutkija
Gus lempinimeltään Cowboy, Nickin työpari ja hyvä ystävä
neiti Catherine Trammel, murhista epäilty miljoonaperijätär ja kirjailija
Beth Gardner, poliispsykologi, Nickin entinen rakastettu
Roxy, Catherine Trammelin rakastajatar
Hazel Dobkin, Catherine Trammelin vanhempi ystävätär

Elokuvan nimi Basic Instinct on Suomessa käännetty Vaistojen varassa. Nimi ei mielestäni ole osuva, vaikka instinct sanakirjan mukaan käännetään vaistoksi tai vietiksi. Elokuva käsittelee mielestäni jälkimmäistä. Vietti on sisäsyntyinen ja vahvasti perinnöllinen kehollinen paine, joka motivoi ja energisoi käyttäytymistä ja kasautuessaan pyrkii purkautumaan joko fyysiseen tai psyykkiseen toimintaan. Ihmistieteissä vietti on tavattu jakaa kahteen perusviettiin seksuaalisuuteen ja aggressioon. Basic juuri viittaakin siihen, että tässä elokuvassa ihmisiä ajaa toimintaan sekä seksuaalisuus sen monissa muodoissa että aggressio sen äärimmäisessä muodossa eli toisen ihmisen surmaamisessa.
Elokuvan seksuaalisuus on raakaa lihallista himojen tyydyttämistä. Se ei ole eroottisuutta, hellyyttä tai rakastelemista, se on naimista ja panemista. Tässä tarinassa se on lähinnä voiman ja vallankäytön väline. Elokuvan naiset ovat biseksuaalisia ja muutenkin siinä liikutaan lakia ja rajoja rikkoen perversioiden, huumeiden, petosten ja rikosten maailmoissa. Tarinan naisia ei voi edes kuvitella lapsista huolehtiviksi äideiksi. Miesten ja naisten väliset suhteet kuvataan valtataisteluna, jossa välineinä käytetään seksiä ja rahaa. Elokuvan ihmiset ovat pohjimmaltaan onnettomia ja yksinäisiä.
Naispääosan esittäjä kuvataan häikäilemättömäksi narsistiksi, jolle ihmiset ovat, niin kuin hän itse sanoo, pelinappuloita, joita hän käyttää omien tarpeittensa palveluksessa. Ihmissuhteet ovat hänelle valtapeliä, jonka hän haluaa voittaa. Lakeja hän rikkoo nähdäkseen voiko sen tehdä jäämättä kiinni. Hänen kauneutensa ja seksuaalinen viehätysvoimansa on hänelle väline, jolla hän manipuloi ihmisiä ja saa heidät valtaansa. Hän on sairaalloisen kiinnostunut siitä, mikä saa ihmiset murhaamaan ja miltä toisen ihmisen tappaminen tuntuu. Ne ovat teemoja, joista hän rakentaa menestysromaaneja. Elokuva jättää avoimeksi sen, onko hän moninkertainen murhaaja. Avauskohtauksen raa'assa seksuaalimurhassa jää epäselväksi, onko vaaleahiuksinen murhaaja naispääosan esittäjä vai ei.
Tarinaa voidaan pitää modernina kertomuksena naisesta, joka on kansanperinteen tarustojen tai mytologioiden succubus, seireeni, demoni tai femme fatale, joka hämähäkin tavoin saa uhrinsa verkkoonsa. Hän on vastustamattoman kaunis ja viettelevä. Uhri tietäen houkutukseen lankeamisen vaaran on kuitenkin voimaton eikä kykene vastustamaan kiusausta, joka lopulta johtaa hänet perikatoon.
Sitten seuraavassa pääpiirteittäin tämän tarinan kulku, joka tarkkanäköisesti kuvaa, kuinka vaikeasti narsistinen ihminen vailla syyllisyydentuntoa manipuloi ja käyttää ihmisiä hyväkseen nautintonsa välikappaleena, on kykenemätön eläytymään vahingoittamiensa ihmisten tuskaan:
Elokuva alkaa, kun kamera kohdistuu katossa olevaan suureen peiliin, jonka alla sängyssä mies ja nainen rakastelevat kiihkeästi. Akti tapahtuu arvotaidetta tulvillaan olevan kodin ylellisessä makuuhuoneessa. Aktin loppuvaiheessa nainen asettuu miehen päälle ja ottaa valkoisen pitkän kaulahuivin, jolla sitoo miehen kädet sängyn päätyyn. Aktin kliimaksi on lähestymässä, jolloin nainen tarttuu peitteiden alta jääpiikin, jolla hän alkaa valtavan raivon vallassa iskeä miestä uudestaan ja uudestaan veren roiskuessa hänen päälleen. Aktin aikana naisen vaaleat hiukset peittävät kasvot niin, että häntä on vaikea tunnistaa.
Uhri on Johnny Boz, entinen rocktähti nykyisin varakas taiteenkeräilijä, jolla on suhteita silmäätekeviin poliiseihin. Rikostutkijoiksi tulevat ystävykset Nick ja Gus. Sängyn viereltä löytyy parin käyttämää kokaiinia. Murha-ase on jääpiikki.
Käy ilmi, että viimeinen uhrin seurassa nähty henkilö on eräs Catherine Trammel, joten Nick ja Gus aloittavat tutkimuksensa menemällä tapaamaan neiti Trammelia (trammel =eräänlainen kalanpyydys), joka hänkin asuu upeassa arvotaidetta täynnä olevassa talossa.
Catherine Trammelin asunnolla kumppanukset hämmästelevät Picasson maalausta, joka on isokokoisempi kuin uhrin asunnolla. Syntyy mielikuva siitä, että Catherinella on varallisuutta enemmän kuin miehellä.
Portaita alas laskeutuu kaunis nainen, jota poliisit aluksi luulevat Catherine Trammelliksi. Hän on kuitenkin Roxy, Catherinen rakastajatar. Hän vastailee poliisien kysymyksiin lyhyesti ja jäätävästi. Suhtautuminen on ylimielistä ja poliiseja väheksyvää. Se että hän jää portaille poliisien yläpuolelle vain korostaa tätä suhtautumista. Roxy ilmoittaa, että Catherine on huvilallaan.
Meren rannalla kallion laella on huvila, joka on jos mahdollista vieläkin ylellisempi kuin Trammelin kaupunkiasunto. Pihassa kaksi Lotus Climaxia vain korostavat omistajansa varallisuutta. Catherine istuu huvilan terassilla eikä suuremmin huomioi poliisien saapumista. Poliisit esittäytyvät ja sanovat haluavansa esittää joitakin kysymyksiä. Catherine sanoo tietävänsä keitä he ovat ja miksi ovat tulleet. Hän haluaa tietää, kuinka Johnny kuoli. Poliisit toteavat, että hänet pistettiin hengiltä jääpiikillä.
Seurannut sanailu kuvaa hyvin Catherinen luonteen brutaaleja ja narsistisia puolia. Käy ilmi, että Johnny ja Catherine ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta, mutta eivät seurustelleet, ainoastaan naivat. Catherine toteaa, että hänen kanssaan oli hyvä naida. Catherine ei sanonut surevansa kumppaniaan.
Tarinaan tulee mukaan Beth Gardner, poliisipsykologi, jolle Nickin täytyy käydä raportoimassa pärjäämisestään kahden viattoman sivullisen ampumisen vuoksi. Nick on vihainen ja hyökkäävä, eikä haluaisi muuta kuin saada Bethin antamaan lausunnon, että kaikki on hyvin hänen kohdallaan. Tapaamisen jännite syntyy siitä, että käy ilmi, että he ovat entiset rakastavaiset. Nickin poistuessa huoneesta Beth sanoo edelleenkin kaipaavansa Nickiä.
Poliisit ovat keränneet tietoja neiti Trammellista. Hän 30 -vuotias, hänellä on kaksi tutkintoa Berkeleyn yliopistosta toinen kirjallisuudessa ja toinen psykologiassa. Vanhemmat olivat kuolleet veneonnettomuudessa ja Catherine sai ainoana perillisenä 110 miljoonan omaisuuden. Catherine oli ollut naimisissa nyrkkeilijän kanssa, joka oli kuitenkin kuollut kehässä. Selviää myös, että Catherine nykyään on menestyvä kirjailija. Yksi menestyneistä romaaneista Love hurts kertoo kuinka tyttöystävä murhaa entisen rocktähden juuri samalla tavalla kuin todellisuudessa Johnny Boz oli surmattu.
Hämmennys poliisien keskuudessa on suuri. Onko Catherine voinut kirjoittaa romaanin ja sitten toteuttaa siinä kuvatun murhan todellisuudessa vai onko joku romaanin lukenut tehnyt sen ja yrittää saada epäilykset kohdistumaan Catherineen. Kriminaalipsykiatri varoittaa, että olipa murhaaja kuka tahansa hän on hyvin vaarallinen ja sairas henkilö, joka todennäköisesti murhaa uudelleen. Catherine päätetään tuoda asemalle kuulusteluja varten.
Nick ja Gus palaavat Catherinen huvilalle tuodakseen hänet poliisiasemalle kuulusteluja varten. Catherine haluaa vaihtaa vaatteita kuulusteluja varten. Nick näkee Catherinen pöydällä sanomalehtiartikkeleita, joissa kerrotaan tapauksesta, jossa Nick vahingossa tappoi kaksi turistia, koska nämä olivat joutuneet, niin kuin Nick asian ilmaisi, tulilinjalle välienselvittelyssä rikollisten kanssa. Poliisitutkinnassa kuitenkin vaiettiin siitä, että Nick oli vahvasti kokaiinin vaikutuksen alainen ampumisen tapahtuessa. Tieto siitä, että Catherine on kerännyt tietoja hänestä alkaa ahdistaa Nickiä.
Nick näkee, kuinka Catherine riisuutuu alastomaksi ja pukee päällensä pelkästään valkoisen leningin. Alusvaatteita Catherine ei laita lainkaan. Matkalla poliisiasemalle hän kiusoittelee Nickiä tupakoinnista, kun tietää, että Nick yrittää olla polttamatta. Matkalla Catherine paljastaa kirjoittavansa uutta romaania. Nickin tiedustellessa, mistä se kertoo, Catherine vastaa pahaenteisesti: "Poliisista, joka rakastuu väärään naiseen." Nick: "Mitä siinä tapahtuu?" Catherine: "Nainen tappaa poliisin."
Poliisiasemalla asetelma on seuraavanlainen. Catherine istuu tuolilla kuulustelevat poliisit häntä vastapäätä. Catherinelle ilmoitetaan, että kuulustelu filmataan. Hänelle esitetään murhaan liittyviä kysymyksiä. Catherine istuu tuolilla jalka toisen päällä niin, että hameen lyhyt helma paljastaa hyvin rohkeasti hänen kauniit säärensä. Hän aikoo sytyttää savukkeen, jolloin hänelle sanotaan, että se ei ole sallittua. "Aiotteko nostaa syytteen tupakoinnista?", kysyy Catherine provosoivasti.
Kuulustelijat esittävät joukon kysymyksiä, joilla yrittävät selvittää Catherinen ja murhatun suhdetta. Catherine hallitsee tilannetta ja on koko ajan kykenevä väistämään tutkijoiden kysymykset. Miehistä kuvastuu neuvottomuus. Kun tulee puhe Catherinen ja murhatun kokaiinin käytöstä Catherine kysyy härnäävästi Nickiltä: "Oletko koskaan nainut kokaiinin vaikutuksen alaisena?" Tämän sanoessaan hän nostaa jalkansa toisen päältä ja siirtää sen niin, että hänen häpynsä on hetken näkyvillä. Hän tekee tämän ikään kuin ei itse huomaisi sitä.
Tätä voidaan pitää elokuvan keskeisenä käännekohtana. Viettelijätär kääntää asetelman vastakohdakseen. Poliisit lamaantuvat näkemästään niin, että ovat lähes toimintakyvyttömiä. Hävyn näkeminen mykistää kaikki huoneessa olevat miehet. Catherine tekee sen laskelmoidusti ja julkeasti. Tällä eleellä hän saa poliiseista yliotteen. Hän selviää jopa valheenpaljastukokeesta.
Nick ajaa Catherinen kotiin ja autossa käydään mielenkiintoinen keskustelu, jossa Catherine sanoo, että valheenpaljastustestiä on helppo pettää, vaikka olisi syyllinen. Catherine myös paljastaa, että hän tietää, että Nickille on tehty sama testi sen ampumistapauksen tutkinnan yhteydessä. Kun Nick toteaa, että hän selvisi siitä, Catherine toteaa, että sittenhän he molemmat ovat syyttömiä.
Nick on baarissa kollegojen kanssa. Hän tilaa viskiä ensimmäisen kerran 3 kuukauteen, joka sekin kertoo hänen henkisen tilansa järkkymisestä. Nickillä on syntyä tappelu sisäisen tutkinnan poliisin Nielsenin kanssa, joka rupeaa ärsyttämään häntä kutsumalla häntä ampujaksi. Hätiin tulee Beth, joka vie Nickin asunnolleen. Siellä Nick suorastaan raivokkaana ryhtyy repimään vaatteita Bethin päältä. Seuraa raju ja kovakourainen akti takaapäin. Beth on hämmentynyt ja kysyy, mistä siinä oikein oli kysymys. Tuntuu kuin Nick olisi purkanut Catherinen hänessä herättämiä paineita ja teki Bethille sen minkä olisi halunnut tehdä Catherinelle, ottaa ja alistaa. Jossain vaiheessa Beth kertoo, että tunsi opiskeluaikoihin Catherinen Berkeleyssä.
Nick menee poliisiasemalle, jossa saa kuulla, että eräs professori oli murhattu Berkeleyn yliopistolla
jääpiikkiä aseena käyttäen. Catherine ja Beth molemmat olivat olleet noihin aikoihin opiskelijoina Berkeleyssä. Tietojen saamiseksi tästä Nick päättää lähteä tapaamaan Catherinea huvilalle.
Nickin työtoverit ovat huolissaan. Onko Nick tietoinen siitä, mihin Catherine on häntä viemässä. Kun Nick saapuu huvilalle, Catherine kiihdyttää mustassa Lotuksessa huvilalta. Nick lähtee seuraamaan häntä ja vuoristotiellä syntyy todella vaarallinen kilpa-ajo vilkkaan liikenteen seassa. Catherine pääsee pakoon nopeamman ja tehokkaamman autonsa ansiosta. Nick kuitenkin löytää Catherinen auton erään talon edustalta. Hän jää odottamaan. Catherine tulee myöhemmin illalla autolleen ja häntä saattaa sinne vanhempi nainen, joka myöhemmin paljastuu Hazel Dobkinsiksi, joka poliisitietokannan mukaan osoittautuu naiseksi, joka vuosia aikaisemmin oli tappanut veitsellä miehensä ja kolme lastaan. Murhat jäivät arvoitukseksi, syytä teolleen Hazel ei ollut osannut silloin selittää.
Jälleen Nick menee Catherinen huvilalle kyselemään professorin murhasta. Catherine haluaa tarjota Nickille viskiä ja ottaa esille ison jääpalan, jota alkaa pilkkoa jääpiikillä taitavasti. Hän myös kertoo, että tulee käyttämään Nickiä seuraavan romaaninsa päähenkilönä. Nick haluaa kysellä professorista Berkeleyssä. Catherine kuitenkin väistää kysymyksen, tekemällä vastakysymyksen: "Miltä tuntuu tappaa, olethan tappanut neljä kertaa viiden vuoden aikana?" Nick yrittää puolustautua vetoamalla tehtävien suorittamiseen.
Keskustelu kääntyy siihen, että Catherine haluaa tietää romaanejaan varten enemmän tappamisen vietistä. Sen vuoksi hän on tutustunut Hazel Dobkiniinssa. Catherinen mielestä Nick tietää enemmän tappamisen vietistä kuin hän, Nickhän oli tappanut neljä ihmistä kokaiinin vaikutuksen alaisena. Miltä se tuntui?
Catherine tulee aivan kiinni Nickiin ja sanoo, että haluaa tietää. Hän myös syyttää Nickiä vaimonsa kuolemasta, koska tämä oli tiennyt Nickin kokaiinin käytöstä. He syleilevät. Silloin Roxy tulee sisälle ja Catherine irrottautuu syleilystä ja alkaakin intohimoisesti syleillä Roxya, jättäen Nickin täysin huomiotta.
Nick palaa kiihtyneessä mielentilassa poliisiasemalle ja ryntää Beth Gardnerin huoneeseen ja alkaa tiukata kuka on vuotanut hänen sisäisen tutkinnan tietoja Catherinelle. Painostettuna Beth myöntää, että se oli Nilsen, poliisi, joka aiemmin baarissa oli nimitellyt Nickiä ampujaksi. Nick ryntää raivoissaan Nilsenin kimppuun, mutta kollegat saavat heidät erotettua.
Gus tulee ystävänsä perässä tämän autolle ja ilmaisee huolensa, koska Nick tullaan vapauttamaan tehtävistään. Nick toteaa tuskaisena, että Catherine näyttää tietävän hänestä kaiken. Se enteilee pahaa.
Beth ilmaantuu Nickin asunnolle pyytämään anteeksi sitä, että oli antanut Nielsenille Nickiä koskevia salassa pidettäviä tietoja. Nielsen puolestaan on mitä ilmeisimmin vuotanut tiedot Catherinelle. Nick ajaa vihaisena Bethin matkoihinsa. Nick on ahdistunut ja ryyppää kotona itsensä sammuksiin.
Jonkin ajan kuluttua Nickiä ampujaksi kutsunut poliisi löydetään kuolleena päähän ammuttuna samanlaisella aseella kuin Nickillä on. Nick siirretään pois virkatehtävistä ja joutuu pääepäiltynä luovuttamaan aseensa.
Nick joutuu kuulusteluihin. Se alkaa muistuttaa kuulustelua, jossa Catherine oli epäiltynä. Nick jopa tupakoi ja kun se kielletään, hän haastaa kollegansa samoilla sanoilla kuin Catherine: "Aiotteko syyttää minua tupakoinnista?" Nickistä on tulossa naisen manipuloima. Catherine ryöstää hänen menneisyytensä, hänen muistonsa ja pakottaa hänet samastumaan ja luopumaan omasta identiteetistään.
Nick on varma, että Catherine on ampunut Nielsenin ja haluaa tehdä hänestä syyllisen, koska hänellä oli siihen motiivi. Kukaan ei usko häntä, vaan väittävät, että Catherine on sekoittanut hänen päänsä. Nick tarvitsee lomaa ja psykiatrin apua.
Catherine tulee Nickin luo ja tunnustaa, että hän oli vaikutusvaltaisten ystävien ja rahan avulla saanut Nickiä koskevat tiedot haltuunsa. Nick kutsuu Catherinen asunnolleen viskille. Keskustelussa Catherine on provosoiva ja viettelevä. Nickin tiedustellessa paljonko Catherine maksoi hänen tiedoistaan, Catherine kysyy: "Tarkoitatko sitä poliisia, jonka sinä ammuit, ampuja." "Toivon, ettet kutsu minua ampujaksi", Nick sanoo. Catherine kysyy viekoittelevasti: "Onko Nicky parempi?" "Vaimoni kutsui minua sillä nimellä", toteaa Nick. Myös tällä tavalla Catherine ottaa Nickin persoonaa ja menneisyyttä hallintaansa.
Catherine kertoo myös kiusoittelevaan sävyyn ensimmäisestä kirjastaan, joka on kuvaus hyvin samanlaisesta onnettomuudesta, jossa hänen vanhempansa kuolivat. Onnettomuus, joka kuitenkin oli murha, oli vanhempiensa ainoan perillisen - pojan - tekemä. Nick kysyy, miksi poika tappoi vanhempansa ja Catherine vastaa, että poika halusi nähdä selviääkö hän siitä jäämättä kiinni.
Nickin pari ja hyvä ystävä Gus yrittää varoittaa Nickiä, joka hänen mielestään on vaarallisella tiellä. Välittämättä ystävänsä neuvoista Nick menee yökerhoon, jossa Catherine käyttää kokaiinia Roxyn kanssa minkäänlaisista rajoista piittaamatta. Catherine ja Roxy tanssivat hyvin provosoivasti vain kiusoitellakseen Nickiä.
Myöhemmin Catherine ja Nick päätyvät harrastamaan seksiä suuren kattopeilin alla. Catherine sitoo valkoisella huivilla Nickin kädet. Mitään erityistä ei kuitenkaan tapahdu, vaikka ilmassa on pelottava aavistus siitä, että Catherine surmaisi Nickin. Aktin jälkeen Nick menee kylpyhuoneeseen, jonne yllättäen ilmestyy Roxy, joka sanoo tappavansa Nickin, jos tämä ei jätä Catherinea. Roxy kertoo katselleensa heitä, koska Catherine pitää siitä ja hän on tehnyt sitä monesti aiemminkin.
Aamulla Nick löytää Catherinen rannalta ulkotulen ääreltä. Catherine on varoittanut Nickiä tulemasta liian lähelle tulta. Nick kuitenkin vakuuttaa nauttineensa vaarallisesta seksistä ja kutsui sitä vuosisadan panoksi. Catherine sanoo sen olleen kohtuullisen hyvä alku, vain vähätelläkseen Nickin kokemusta.
Seksillä Catherinen kanssa on hintansa. Roxy yrittää ajaa autolla hänen päälleen, mutta Nick selviää kuitenkin hengissä yrityksistä ja lähtee ajamaan takaa Roxya, joka jonkin ajan kuluttua suistuu autoineen tien sivuun ja kuolee. Catherine ei näytä tuntevan minkäänlaista surua Roxyn kuolemasta, toteaa vain, että Roxy ei aikaisemmin ollut osoittanut mustasukkaisuutta. Hieman myöhemmin paljastuu, että myös Roxy oli tappanut 16-vuotiaana kolme ihmistä ilmeisesti ilman minkäänlaista syytä.
Nick joutuu psykologiseen arviointiin, josta Beth pelastaa hänet omalla kaunistellulla kertomuksellaan tapahtumien kulusta. Nick palaa Catherinen luokse ja löytää tämän keinutuolista itkemästä sitä, että kaikki, joista hän pitää, kuolevat. Nick yrittää lohduttaa Catherinea, joka taas viettelee hänet seksiin. Catherine tunnustaa seksin jälkeen kuin ohimennen harrastaneensa seksiä Berkeleyssä yhden tytön kanssa, jolle tuli pakkomielle hänestä. Tyttö oli alkanut kaikin tavoin matkia Catherinea ja jopa ulkoisesti muuttua ihailunsa kohteen näköiseksi. Nick alkaa selvittää mahdollisuutta, että tämä tyttö on yrittänyt vierittää tekemiensä murhien syyt Catherinen syyksi. Nick ei sittenkään haluaisi uskoa Catherinen syyllisyyteen.
Nickille selviää, että Elisabeth eli Beth Gardener oli ottanut miehensä sukunimen. Hänen tyttönimensä oli Lisa Oberman (melkein kuin übermensch = yli-ihminen). Epäily kohdistuu nyt Bethiin.
Nick ehdottaa, että Catherine laittaisi uuteen valmisteilla olevaan romaaniinsa onnellisen lopun. Catherine kuitenkin toteaa, että onnellinen loppu ei myy. Jonkun täytyy kuolla. Joku aina kuolee. Nickille selviää, että Bethin mies oli murhattu, mutta murha jäi selvittämättä. Kuvaan tulee lisää murhia, jotka ovat jääneet selvittämättä. Epäilyjä kohdistuu kuitenkin Bethiin.
Nick palaa Catherinen taloon ja löytää printterin, joka tulostaa uutta romaania, joka nyt Catherinen sanojen mukaan oli valmis ja jossa sankari kuolee. Catherine toteaa kylmästi, ettei enää tarvitse Nickiä, joten Nick saa mennä. Catherinen vanhempi rakastajatar laskeutuu alas portaita ja yhdessä he vetäytyvät yläkertaan. Nick jää yksin.
Nick lähtee raivoissaan Gusin mukaan tapaamaan epäilyksen alaista Bethiä johonkin hotelliin. Koska Nick oli aikaisemmin vapautettu palveluksesta, hänellä ei ollut asetta, joten hän jäi autoon odottamaan. Jossain vaiheessa Nick aavistelee, että kyseessä saattaisi olla ansa ja lähtee Gusin perään, mutta löytää tämän tapettuna hissin luota. Gusin tappaa jääpiikillä sadetakkiin pukeutunut tunnistamaton henkilö hissin ovensuussa. Myöhemmin paikalta löytyy poliisilaitoksen sadetakki, vaalea peruukki ja jääpiikki.
Beth ilmaantuu paikalle sanoen, että häntä pyydettiin puhelimitse saapumaan tähän tapaamiseen, mikä ei ollut totta. Hän pitää kättä taskussaan eikä ota sitä pois vaikka Nick sitä vaatii. Nick ampuu Bethin pistoolilla, jonka otti Gusilta hissin luona. Kuollessaan Beth sanoo aina rakastaneensa Nickiä.
Näin Nick menettää sekä parhaan ystävänsä että naisen, joka todella näytti välittävän hänestä. Myöhemmin Bethin asunnolta löytyy poliisipistooli, jolla Nielsen todennäköisesti ammuttiin. Keittiön laatikosta löytyy valokuvia ja lehtileikkeleitä, joissa on kuvia Berkeleyn ajoilta Catherinesta ja Bethistä. Kaikki näyttäisi viittaavan Bethin syyllisyyteen. Nick on täysin hämmentynyt.
Nick lähtee kotiinsa ristiriitaisena ja murtuneena häntä kohdanneista menetyksistä. Catherine on kuitenkin siellä odottamassa Nickiä. Hän kuullut mitä oli tapahtunut. Hän sanoo Nickille, ettei voi rakastaa tätä eikä enää halua jatkaa näin. Hän menettää kaiken, Nickinkin.
He päätyvät kuitenkin harrastamaan seksiä, jossa Catherine on Nickin päällä. Se herättää katsojissa pahan aavistuksen, että tilanne päättyisi katastrofiin. Catherine kuitenkin laskeutuu Nickin päälle, kun on kiihko on lauennut. He ovat vierekkäin sängyssä, Catherine selin Nickiin. Hän kysyy vakavana silmät kyyneltyneinä: "Mitä me nyt teemme?" Nick vastaa kuten kerran aikaisemminkin, että naivat kuin puput ja elävät elämänsä loppuun onnellisina. Catherine kurottaa kättänsä kohti lattiaa, jossa on jääpiikki. Catherine kääntyy hitaasti hyvin vakavan näköisenä kohti Nickiä. Onko hänellä jääpiikki kädessä ja aikooko hän iskeä sillä Nickiä? Tilanne kuitenkin laukeaa siihen, että hän alkaa kiihkeästi suudella Nickiä. Elokuva loppuu siihen, että kamera kohdistuu lattialla olevaan jääpiikkiin. Mitä jatkossa tapahtuu jää arvoitukseksi.
Catherine varoittaa Nickiä hänen kohtalostaan. Ja kuitenkin seireenin tavoin hän kietoo Nickin pauloihinsa. Hän manipuloi Nickiä tämän syyllisyydellä, uteliaisuudella, yksinäisyydellä ja rakkauden nälällä. Hän onnistuu viettelemään Nickin kohti omaa tuhoaan. Toisaalta Catherine härnää Nickiä ajatuksella syyttömyydestään toisaalta hän kertoo tappavansa Nickin niin kuin on tehnyt aikaisemminkin monesti. Hänen kauneutensa ja seksuaalinen vetovoimansa kätkevät alleen huumeet, biseksuaalisuuden, irtosuhteet, moraalin ja syyllisyydentunteiden puutteen ja narsistisen psykopatologian.
Elokuvan arvosteluissa on kiinnitetty paljon huomiota elokuvasensuurinkin kannalta rohkeaan kohtaukseen, jossa Catherine paljastaa hetkeksi häpynsä edessään oleville ja häntä kuulusteleville poliiseille. Sen vaikutus oli tyrmäävä, ei vain tarinan poliiseissa. Elokuvan katsojissa ja arvostelijoissa tämä näkyi niissä monissa paheksuvissa reaktioissa, joita tuo kohtaus herätti.
Aikuisella tasolla Catherine halusi seksuaalisesti viettelevällä eleellä härnätä häntä kuulustelevia poliiseja. Hän halusi herättää kiihottuneisuutta, johon ei kuitenkaan tulisi vastaamaan. Tällä hän halusi häiritä miesten keskittymistä ja ohjata heidän huomiotaan pois käsiteltävästä asiasta.
Hävyn paljastamiselle voi nähdä myös syvempiä piilotajuisia merkityksiä.
Kliinisestä kokemuksesta tiedetään, että miehillä voi olla erilaisia tietoisia ja ennen kaikkea tiedostamattomia pelkoja naisia kohtaan. Eräs tällainen liittyy juuri naisen genitaalien näkemiseen. Se kiihottaa seksuaalisesti, mutta voi myös herättää vastenmielisyyttä ja tehdä impotentiksi sekä yhdyntään kykenemättömäksi.
Tällaisen näin lamaannuttavan vaikutuksen ymmärtäminen edellyttää miehen psykoseksuaalisen kehityksen joidenkin kriisikohtien ymmärtämistä. Ajassa on palattava siihen kehitysvaiheeseen, jossa pojalle alkaa selvitä se tosiasia, että miehet ja naiset, pojat ja tytöt ovat erilaisia. Erilaisuus on nähtävissä sukuelimissä.
Tiettyyn vaiheeseen asti poikien sukupuolinen todellisuus rakentuu siitä, että kaikilla on penis niin kuin hänellä. Poika saattaa pitää tästä omasta kehollisesta todellisuudesta lähtevästä käsityksestä eli peniksellisyydestä kiinni jopa siinä määrin, että havainnot tyttöjen ja naisten erilaisista sukuelimistä jopa todellisuuden vastaisesti kielletään.
Toistuvat havainnot siitä, että naiset ja tytöt ovat peniksettömiä, herättävät ahdistavan ajatuksen siitä, että penis eli se, jonka varaan pojan orastava miehinen kehitys ja itsetunto rakentuvat, voidaan ottaa pois tai sen voi menettää. Poika alkaa kuvitella, että peniksen menetys voi seurata kielletyistä seksuaalisista toiveista tai kielletystä seksuaalisesta toiminnasta, masturbaatiosta.
Pojan ensimmäinen ja merkittävin rakkauden kohde on oma äiti. On luonnollista, että heräävät seksuaalis-eroottiset toiveet kohdistuvat juuri häneen. Näissä toiveissa poika tulee kuitenkin kokemaan nöyryyttävän pettymyksen. Äidin seksuaalinen omistaminen ei ole mahdollista, koska isä tai äidin valitsema mies jakavat seksuaalisen tyydytyksen keskenään. Aikuinen mies tekee siis pojan äitiin kohdistamat toiveet tyhjiksi ja mikä pahinta myös kielletyiksi, joista pojan kuvitelmissa voi seurata rangaistuksena peniksen menetys, kastraatio.
Äitiin kohdistuvien toiveiden haaksirikon vanavedessä pojalle valkenee toinenkin nöyryyttävä tosiasia. Hän on vielä pieni poika, eikä olisi kykenevä seksuaalisesti tyydyttämään äitiään, aikuista naista. Näin poika joutuu moninkertaisesti kokemaan, että hän ei ole vielä seksuaalisesti kykenevä aikuiseen seksuaalisuuteen, hän on vielä lapsi ja seksuaalisesti keskenkasvuinen.
Monet miehet muistavat järkyttävänä ja ahdistavana kokemuksena sen, jos ovat joutuneet näkemään äitinsä tai aikuisen naisen hävyn. Se on muistutus sekä kastraatiosta että omasta seksuaalisesta riittämättömyydestä.
Juuri näistä ainakin osin tiedostamattomista lähteistä kumpusi se ahdistava ja lamaannuttava vaikutus, joka Catherinen hävyn näkemisellä oli häntä kuulusteleviin poliiseihin. Catherinen teon viesti oli: Nyt näytän teille jotain, joka saa teidät ahdistuneina kokemaan, että olette kyvyttömiä pikkupoikia.
Elokuva koskettaa myös toista lapsuuden seksuaalista pettymystä. Jo varhain lapset tietävät, että vanhemmilla on keskenään jotain seksuaalista, josta lapsi jätetään ulkopuolelle. Tämä kokemus vielä korostuu ja voimistaa ristiriitaisia tuntemuksia, jos lapsi todella on joutunut näkemään vanhempiensa seksiä. Herää ahdistava ajatus siitä, että on jäänyt ulkopuolelle aikuisten seksuaalisesta mielihyvästä, koska on pieni ja kykenemätön.
Elokuvan katsoja joutuu toistuvasti tähän tilanteeseen katsellessaan monia ja kiihkeitä seksikohtauksia. Tunne voi olla, että siltä haluaisi ahdistavana sulkea silmänsä tai sitten se herättää kiihkeän halun olla osallisena sellaisessa kiihkossa.